Pages

Saturday, October 16, 2010

China vs Jepun Tunjuk Perasaan


BEIJING - Beribu-ribu penduduk China menyertai demonstrasi semalam bagi membantah tuntutan Jepun ke atas beberapa pulau yang menjadi rebutan kedua-dua negara dalam siri bantahan lebih besar berbanding sebelum ini.

Di bandar raya Chengdu, barat daya China dan bandar raya Zhengzhou, tengah negara berkenaan, ratusan penduduk berarak dengan membawa sepanduk dan kain rentang bagi membantah tuntutan Jepun ke atas Kepulauan Diaoyu.


Agensi berita Xinhua melaporkan lebih 2,000 orang menunjuk perasaan di Chengdu manakala ribuan pelajar kolej berhimpun di bandar Xian, utara China. Police di Chengdu, Xian dan Zhengzhou berkata, mereka tidak akan bercakap dengan pihak media mengenai perkembangan terbaru itu.

Sebelum ini beberapa bantahan kecil diadakan di luar Kedutaan Jepun di sini dan Konsulat Jepun di Shanghai pada bulan lalu.
Sementara itu, lebih 2,500 penduduk Jepun mengadakan tunjuk perasaan di bandar raya Tokyo semalam bagi membantah tuntutan China keatas kepulauan berkenaan.

Dipetik dari: http://www.kosmo.com.my

p/s: Rakyat Malaysia r paling cool, berebut pulau ngan Indonesia tade riot pepe pon, selambe je dok umah ngadap komputer men internet

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...